Algemene info over KBO Oostrum

KBO Oostrum is een vereniging van en voor ouderen. KBO Oostrum behartigt de belangen van ouderen op het gebied van welzijn en bevordert de zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid als individu en als groep. KBO Oostrum organiseert activiteiten, die zowel binnen als buiten kunnen plaatsvinden. Er vinden activiteiten plaats op het gebied van sport, spel en andere vrijetijdsbestedingen.

Regelmatig terugkerende activiteiten:

 • Kaarten
 • Kienen
 • Biljarten
 • Inloopmorgen
 • Creatieve middag

Ook worden er diverse losse activiteiten georganiseerd, die zijn terug te vinden in de activiteitenkalender. In november 2016 zijn we gestart met een beginnerscursus bridge waar 14 KBO-leden zich voor hebben opgegeven.

Raadpleeg regelmatig de pagina activiteiten en het Oostrums Weekblad.

KBO Limburg biedt haar leden service aan op allerlei terreinen. Klik hier

Bent u 50 jaar of ouder, dan bent u welkom als lid van onze vereniging. Waarom lid worden?

Mocht u na het lezen van alle redenen besluiten om lid te worden dan kunt u zich aanmelden door het inschrijfformulier te downloaden uit te printen en volledig ingevuld in te leveren bij de ledenadministratie: Gerry Daniels, Randenrade 41, 5807 BL Oostrum, tel. 0478-585287. De contributie bedraagt vanaf 2020: € 22,50 per persoon.

Landelijke en regionale organisatie

KBO Limburg is dé organisatie in Limburg voor de senior van nu. Niet voor niets
luidt de ondertitel: "oog voor senioren". KBO Limburg heeft meer dan 36.000 leden, verdeeld over 135 plaatselijke afdelingen. Deze afdelingen zijn weer ingedeeld in 7 regio`s. KBO Oostrum maakt
deel uit van de KBO Regio Horst-Venray en is in verband met het gemeentelijke
aspect informeel weer onderverdeeld in sub regio Horst en sub regio Venray. Daarnaast is binnen de Gemeente Venray de Centrale van Ouderenverenigingen Venray. Deze Centrale omvat alle KBO-afdelingen en officiële ouderenverenigingen binnen de Gemeente Venray.

KBO Limburg is per 1 januari 2023 uit de Unie KBO gestapt en is vanaf die datum zelfstandig verder gegaan. Niet alleen maar er wordt samengewerkt met de KBO's Brabant, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel. Samen vertegenwoordigen deze KBO's ruim 20.000 leden. Daarmee kunnen de KBO's samen een vuist maken als het gaat om de landelijke belangenbehartiging. Daarnaast is KBO Limburg vertegenwoordigd in de Raad van Ouderen, een rechtstreeks adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  


Waarom lid worden?

 • Het is gemakkelijker als lid een plek te vinden voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling.
 • De KBO wordt gehoord door overheid en politiek, zij behartigt onze belangen en maakt zich sterk voor een goede en betaalbare gezondheidszorg. Zij besteedt aandacht aan wonen, mobiliteit en vervoer.
 • De KBO is solidair met ouderen die het minder goed hebben en besteedt aandacht aan aspecten van “goed leven” voor senioren. Daarom kunt u ook bij de KBO terecht voor zingeving en levensvragen.
 • U kunt gebruik maken van onze ledenservice, zoals de belastingservice, ouderenadvisering, rijbewijskeuring, servicetelefoon en juridisch advies.
 • Als KBO-lid ontvangt u  10x per jaar het magazine "Ons Limburg" dat samen gemaakt wordt met KBO Brabant, Gelderland en Overijssel, evenals De Schakel, het informatieblad voor ouderen in de Gemeente Venray (beiden geheel gratis). Coördinator Ons Limburg en De Schakel: Piet Daniels. Bezorgers: Maria Emonts, Luc Duijn, Tini Kreutz, Harrie Holtackers, Joop Bus, Wim van Delft, Wies Jeuken, Truus Kuenen.
 • Zelf als vrijwilliger aan de slag; laat uw talent niet verloren gaan en blijf actief! Er is voor ieder wat wils.

 

Ledenservice


Hulp bij het invullen van belastingformulieren

Voor veel mensen blijft het invullen van het aangiftebiljet van de belastingen een
(te) moeilijke klus. De KBO kan hierbij helpen. De belastingservice van de KBO
is bedoeld voor leden van 65 jaar of ouder met een AOW-uitkering of AOW met een
aanvullend pensioen als inkomen.

Wilt u gebruik maken van deze service dan kunt u terecht bij ons lid Herman van Limbeek tel. 0478-581198 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u contact opnemen met KBO Limburg, per telefoonnr.: 0475-381740 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zorgen er dan voor dat een van de deskundige vrijwilligers u helpt met het invullen van de jaarlijkse aangifte en/of met het aanvragen of wijzigen van uw huur- en zorgtoeslag. De hulp is gratis. Alleen kan er een kleine vergoeding (maximaal € 12,--) worden gevraagd voor gemaakte reiskosten en/of kosten voor een geprinte kopie van de ingevulde aangifte.

Rijbewijskeuring tegen verlaagd tarief

75-plussers moeten voor verlenging van het rijbewijs elke vijf jaar een keuring ondergaan.
Als lid van de KBO krijgt u de keuring tegen een gereduceerd tarief. Wilt u gebruik maken van dit aanbod?

Meldt u zich dan op dinsdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 0475-381740. Een medewerker van KBO Limburg geeft u na notering van naam en lidmaatschapsnummer het adres en telefoonnummer van een arts bij u in de buurt. Ook vertellen zij u welke zaken u nodig heeft voor de keuring en wat u eventueel moet meenemen.

Vrijwillige ouderenadviseur

Het aanbod aan voorzieningen, regelingen en activiteiten op het gebied van wonen, zorg
en welzijn is groot, ingewikkeld en vaak ook onduidelijk. Heeft u daarover vragen dan kunt u voor informatie, ondersteuning en advies terecht bij een van onze ouderenadviseurs:
Tini Kreutz, tel 0478-588355 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Joos Linskens, tel. 0478-583805 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt bij de ouderenadviseur terecht met vragen als:

 • Hoe kom ik in aanmerking voor een woningaanpassing?
 • Wie helpt mij met het invullen van formulieren?
 • Heb ik recht op Huurtoeslag of Zorgtoeslag?
 • Wat kan de Thuiszorg voor mij betekenen?
 • Bij wie moet ik zijn voor kleine klusjes in huis?
 • Wat voor activiteiten zijn er in mijn gemeente?
 • Kom ik in aanmerking voor een aanleunwoning?

Service- en juristentelefoon

KBO-leden kunnen met vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn, gezondheid en
sociaal economische aspecten op alle werkdagen tussen 9:30 en 12:30 uur terecht
bij KBO-servicetelefoon 0900-8212183 (€ 0,10 per minuut). Voor juridische en financiële vragen bij
hetzelfde telefoonnummer op donderdag van 13:30 – 15:30 uur. Het is ook mogelijk uw vraag per mail te stellen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vergeet niet naast uw naam, uw adres, telefoonnummer en lidmaatschapsnummer te vermelden.

Zorgverzekering

De KBO biedt haar leden in samenwerking met Zilveren Kruis, een zeer complete en voordelige collectieve zorgverzekering aan. De verzekering is afgestemd op senioren. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan vanaf het moment dat de nieuwe zorgverzekering voor het volgende kalenderjaar bekend wordt gemaakt. De volgende mogelijkheid is dus vanaf november 2016. Wanneer u meer informatie hierover wenst kunt u contact opnemen met de Unie KBO 073-6123475 of mailen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voordelen KBO-Ledenpas

Nieuwe leden ontvangen een KBO-ledenpas na inschrijving in het ledenregister. Met deze ledenpas profiteren leden van leuke voordeeltjes. Raadpleeg hiervoor www.kbolimburg.nl (homepagina ledenvoordeel).